top of page
IMG_4035.JPG

Inner grounding coaching

Dat wat ons hoofd is vergeten, ligt nog vers in het geheugen van ons zenuwstelsel.

Oftewel, zoals de wijze Bessel van der Kolk het zegt: “Your body keeps the score”. 

 

Ons lichaam weet. 

Ons lichaam herinnert. 

Ons lichaam is oneindig wijs.

 

Het leven geeft ons allemaal zowel licht als donker. Eenieder van ons krijgt te maken met geluk, plezier en genot. En ook met pijn, angst en verdriet. Soms bewust (in de vorm van ziekte, een ongeluk of overlijden bijvoorbeeld) maar, misschien nog wel vaker, onbewust.

 

Bewust

Wanneer je te maken krijgt met een bewust trauma (in o.a. de vorm van wat ik hierboven beschreef) is het belangrijk de gevoelens van bijvoorbeeld schrik, angst, verdriet en boosheid fysiek de ruimte te geven. Vaak wordt hieraan voorbijgegaan. Je hoort mensen bijvoorbeeld zeggen na een heftige bevalling “Ja, het was heftig, maar ach, we zijn allebei gezond en daar gaat het om!”. 

Je hebt het vast weleens gezien: wanneer een antilope nét kan ontsnappen aan een cheetah, staat ze meteen daarna heel lang te schudden en te bibberen. Dat is de perfecte reactie van het lichaam om zich vrij te maken van de schrik. Wanneer de antilope dit niet zou doen, zou ze constant opgejaagd en angstig zijn (waardoor ze niet meer zou kunnen ontspannen en minder zou slapen) en zou haar lichaam steeds strammer en minder flexibel worden. Hierdoor zou ze uiteindelijk een steeds makkelijker prooi worden voor de cheetah. 

Het letterlijk losschudden van het trauma uit het lichaam is dus van levensbelang. 

 

Binnen de Inner Grounding doen we precies dit, in de vorm van lichaamswerk. Ik bied je de bedding om ruimte te geven aan alles wat de gebeurtenis teweeg heeft gebracht in jouw systeem en hier uiting aan te geven. Alleen wanneer je op die manier uiting kunt geven aan wat je is overkomen kan verwerking plaatsvinden en slaat het zich niet op in je lichaam. 

 

Onbewust

Het onbewuste deel vindt zijn oorsprong in intergenerationeel trauma: wanneer pijn en patronen die daaruit voortkomen zich onbedoeld doorgeven van generatie op generatie.

Hieruit voort vloeien vervolgens bij jou o.a. bepaalde overtuigingen over jezelf en het leven, gedrag en zelfs bepaalde talenten. 

 

Dit hele proces kan een leven lang onbewust blijven. Bij onze voorouders was er geen ruimte voor. Jij hebt er misschien ook geen last van gehad, geen tijd voor bovendien.

We leven immers in een tijd waarin veel van ons wordt gevraagd. Waarin ‘Druk!’ op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ een gewaardeerd antwoord is.

Waarin wordt verwacht dat we ons in een soort rechte lijn van gelijkmatigheid door de (werk-)dagen heen bewegen.

Door de week gaan onze wekkers vroeg, moet de container bij de weg, de lunchtrommeltjes van de kinderen nog gevuld, de hond uitgelaten… We vertrekken naar ons werk, waar we de beste versie van onszelf laten zien, om moe thuis te komen.

Er is weinig tijd voor écht contact, échte verbinding. Zowel met onszelf als met elkaar. Echt voelen: hoe gáát het eigenlijk met me? Waar heb ik behoefte aan? En wanneer je wel weet waar je behoefte aan hebt, kan het lastig zijn om daarnaar te handelen.  

 

Tot er een punt ontstaat waarop het niet meer gaat. Je merkt dat je niet meer lekker in je vel zit, tegen dingen aan loopt. 

Je worstelt misschien met somberheid, voelt je moe of loopt steeds tegen dezelfde patronen aan. Misschien merk je dat je een lage eigenwaarde hebt, of dat je altijd maar weer ‘JA’ zegt terwijl je ‘NEE’ voelt. Wellicht loop je leeg in het ouderschap, heb je een ‘laag libido' of loop je vast in je werk.

 

Binnen Inner Grounding Coaching werken we daarmee. Precies met datgeen waar jij in het heden tegenaan loopt. Door contact te maken met jouw lichaam, door te gaan voelen wat jij in jouw lijf ervaart, ontstaat er de kans om jouw lichaam aan het woord te laten.

Samen onderzoeken we waar dat waar jij nu tegenaan loopt zijn oorsprong vindt. 

We gaan terug naar die momenten in jouw leven, waardoor jij kan ervaren hoe je deze nog met je meedraagt in het nu. Welke overtuigingen, patronen en gedrag daaruit voort zijn gevloeid.

Lichaamsgericht werk is hierbij de sleutel. Door jezelf alsnog te laten voelen, te ontladen, je te laten ondersteunen en helemaal ontvangen en gezien te worden, kan jouw lichaam langzaam gaan loslaten. 

Door jezelf alsnog te geven wat je zo gemist hebt, in een liefdevolle en veilige bedding tijdens de coaching én aan jezelf buiten de sessies om.

Hierdoor ontstaat er ruimte. Letterlijke ruimte: fysiek, mentaal en emotioneel, die je opnieuw kunt vullen met jouw volwassen zelf. Gegrond en stevig, in staat om te voelen en handelen naar je werkelijke behoeftes. Voorbij overtuigingen, projecties en conditioneringen. 

 

Om het leven weer voluit, innerlijk gegrond, te leven!

 

Tijdens de sessies van 60 minuten werk ik met verschillende soorten van lichaamswerk (bijvoorbeeld bio-energetisch en ademwerk), innerlijk-kind werk en voice-dialogue. Ook kunnen o.a. (elementen uit) familieopstellingen, de polyvagaaltheorie en Gestalttherapie voorbij komen.

 

Neem contact met me op voor een gratis kennismaking van 30 minuten om te kijken of er een klik is.

Jouw investering:

80,00 voor een uur.

bottom of page